BonaireNet Info

Bonaire
Home Page

Bonaire
Papiamento

Bonaire
English

Bonaire
Español

Bonaire
Nederlands

Bonaire
Contact
BonaireNet

Bonaire, a diver's paradise, is Unhurried, Unspoiled, Unforgettable

Ligging: Bonaire behoort tot de Caribische eilandengroep, die zich uitstrekt van de noordoostpunt van Zuid-Amerika tot aan Florida in Noord-Amerika. Deze omvangrijke eilandengroep wordt ook wel aangeduid met de naam "Antillen".

Bonaire is het meest oostelijk gelegen eiland van de Benedenwindse eilanden. Het ligt om precies te zijn tussen 12° 2' en 12° 19' noorderbreedte en tussen 68° 11' en 69° 25' westerlengte. Het eiland ligt ongeveer 70 kilometer ten oosten van Curaçao en de afstand tot het vasteland van Zuid-Amerika ( Venezuela ) bedraagt circa 180 kilometer.

Bonaire heeft een vorm die doet denken aan een boemerang. In de knik, waarvan de holle zijde naar het zuidwesten ligt, bevindt zich op circa 2 kilometer vanuit de kust, het eilandje Klein-Bonaire.
Dit koraal eilandje heeft een oppervlakte van 6 vierkante kilometer en is onbewoond. Klein-Bonaire geniet vooral populariteit om de fraaie duikplaatsen die rondom het eilandje te vinden zijn. Verder worden er zeilwedstrijden om het eilandje gehouden en ook worden er picknick trips naar georganiseerd.
Bijna elk hotel / appartement heeft hiervoor de mogelijkheid. Vanaf het eilandje heeft men een fraai uitzicht op de kust van Bonaire.

Cultuur: Een bonte mengeling van voorouders heeft op de Nederlandse Antillen geresulteerd in een gevarieerde bevolkingssamenstelling. Door de eeuwen heen zijn de verschillende cultuurinvloeden samengesmolten tot één creoolse cultuur. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt de ontwikkeling van het "Papiamento", een mengtaal waar allerlei invloeden in terug te vinden zijn. De bonte mengeling van gebruiken en tradities heeft geresulteerd in typisch Antilliaanse klederdracht, muziek- en dansvormen.

Toerisme: Op Bonaire staat het toerisme in vergelijking met Aruba, Curaçao en Sint Maarten nog in de kinderschoenen, maar het heeft uitstekende perspectieven om uit te groeien tot een voor toeristen aantrekkelijke bestemming. Vooral een groei van het duiktoerisme behoort tot de mogelijkheden. Bonaire wordt tot de 3 beste duikplaatsen van de wereld gerekend en steeds meer duikers ontdekken dit. De hotel capaciteit past zich hier op een uitstekende manier op aan.

Flora en Fauna: Bonaire geniet vooral bekendheid om de aanwezigheid van de Caribische flamingo. Verspreid over het eiland treft men deze oranje-rood gekleurde flamingo nog steeds in grote aantallen aan. Flamingo's stellen zeer hoge eisen aan hun broedplaatsen, zo mag de grond niet te hard zijn, maar ook niet te zacht om er hun kegelvormige nesten in aan te leggen. Een belangrijke eis is verder de aanwezigheid in de directe omgeving van voldoende voedsel met een hoog zoutgehalte en drinkwater. Absolute rust is een laatste niet onbelangrijke factor. Bonaire is terecht zuinig op z'n flamingo-broedplaatsen en men doet er alles aan om de vogels in alle rust te laten broeden. Uniek voor het eiland is verder de geelvleugel amazone-papegaai, ook wel bekend onder zijn lokale naam "lora".

Zee: De koraalriffen van Bonaire worden tot de mooiste van de wereld gerekend. Niet alleen de koraalriffen zijn hier van een ongekende schoonheid, ook de visstand is indrukwekkend. Vooral rondom Bonaire hebben de zeefauna en -flora duidelijk geprofiteerd van het feit dat de Boneriaanse overheid de kuststrook rondom het eiland in 1979 tot beschermd gebied heeft verklaard. Nergens in het Caribisch gebied zijn de vissen langs de kust zo talrijk en zo tam (sommige soorten laten zich zelfs voeren) als rondom Bonaire.

Klimaat: Op Bonaire is de gemiddelde jaartemperatuur circa 27 1/2 graden Celcius. Het verschil in temperatuur tussen zomer - en winterseizoen is ongeveer 3 graden. Er waait op het eiland altijd een noordoost passaat wind. Tropische stormen en tornado's komen op Bonaire niet voor. Al met al is het er bijna het gehele jaar door droog en zonnig. De zeewatertemperatuur bedraagt gemiddeld 26 graden Celcius.
Voor aanvullende informatie zie , YellowpagesBonaire

Go to top Go to top

Back to BonaireNet

Design & Lay-out: BonaireNet n.v.